Jest to książka-poradnik pisana przez autora dla szerokiej gamy czytelników. Opisuje prostym językiem jak można poprawić swoje samopoczucie i unikać chorób np. raka a pomocą odpowiednio dobranego jedzenia. Tłumaczy w bardzo dobry sposób jakie witaminy i inne składniki żywności odpowiadają za poszczególne choroby, jakie są skutki niedoboru i nadmiaru a także co należy robić, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Książka może być traktowana jako dobry podręcznik żywienia- zawiera tabele kaloryczne, produktów mających dużo żelaza, miedzi itp. Ponadto co kilka stron można znaleźć ankiety mające na celu pokazanie czy jesteśmy narażeni na jakąś chorobę, czy mamy dobre nawodnienie organizmu itp. Językiem, który zrozumie każdy człowiek pan Hamm tłumaczy poszczególne zagadnienia z dziedziny dietetyki. Robi to w sposób dość interesujący i, co najważniejsze, nie encyklopedyczny.
Myślę, że autor ideę miał dobrą, wykonanie też było nie najgorsze. Jednak cała praca została zmarnowana przez tłumacza. Najwyraźniej nie miał on pojęcia co tłumaczy i nie bardzo chciał je mieć. Zdarza się, że przez typowy błąd w tłumaczeniu sens zdania zostaje zupełnie zatracony, co powoduje, że autor zaprzecza sam sobie.Jeśli jednak czytelnik będzie miał na uwadze takie błędy, sam zauważy nieścisłości i będzie w stanie, zamieniając jedno słowo, zrozumieć sens wypowiedzi. Poradnik ten jest idealny dla każdego- dla osoby odchudzającej się, cukrzyka, osoby cierpiącej na reumatyzm, otyłej i chcącej przytyć. Rady zamieszczone w książce są uniwersalne i łatwe do zrozumienia. Myślę, że nie powinny być trudne do wprowadzenia w życie. Wystarczy odrobina dobrej woli i zamiast łykania wielu tabletek na rozmaite choroby możemy po prostu zmienić swój jadłospis a efekt będzie równie dobry i zadowalający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz